9.10.06

Opintotuki: jotain syötävääkö?

- Voitko kuvitella, noille suomalaisille maksetaan jo muutenkin ilmaisesta opiskelusta, ja sitten ne paskiaiset kehtaavat vaatia vielä lisää rahaa, selitti islantilainen vastavalmistunut luokanopettaja kanadalaiselle vaihto-opiskelijalle.
- Kunhan ne(suomalaiset) vain pääsevät kouluihinsa, niin ne roikkuvat siellä niin kauan kuin vain voivat imeäkseen pyhästä opintotukilehmästä kaiken mahdollisen maidon.

Edellinen on vapaa käännös keskustelusta, tai ehkä enemmän avautumisesta, joka tuli mieleeni, kun luin Hesarin uutista opintotuki-mielenosoituksesta tänään. Kyseisen näkökannan esittäjä perustaa näkemyksensä kymmenen kuukauden oleskeluun ja opiskeluun Suomessa.

Islannissa sen paremmin kuin Kanadassakaan ei tunneta opintotukea, opintolaina sitäkin paremmin. Islannissa opinnot ovat sentään ilmaiset, päinvastoin kuin Kanadassa. Kanadalainen opiskelijakollegani selitti, että valmistuvilla on yleisesti noin 60 000 Kanadan dollarin velat pelkästä opiskelusta.

Asiaa voi katsella toki toiseltakin kantilta. Islannissa ainakin korkeakoulutetuilla, kuten melkein kaikilla muillakin, on täystyöllisyys. Akureyrin yliopistossa on jonkin sortin opiskelijapula, käytännössä kuka tahansa vähääkään kiinnostunut ylioppilas pääsee sisään. Eipä täällä tunnu edes olevan tarvetta millekään opintotuelle. Kanadan tilanteesta en tiedä tarpeeksi sitä selittääkseni.

Hyvää mielenosoituspäivän ja opintosyksyn jatkoa, arvon suomalaiset kollegat.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

On täälläki opintotuet. Tai siis stipendiks sitä sanotaan. Onko kiva islannissa?

09:56  
Anonymous Anonyymi said...

Peesu on vilkuillut Islantilaiselämääsi myös. Hienot sivut! Seuraan jatkossakin. Ja olen kateellinen!

13:27  

Lähetä kommentti

<< Home