25.10.06

Lyhyt ura troolarilla

From Islanti 2006

Ei tullut meikäläisestä kalastajaa islantilaiselle troolarille, sen verran keikkuva laiva keikutti sisuskaluja. Eyjafjörður-vuonon ja Pohjoisen jäämeren taitekohta tarjosi kohtuullista aallokkoa paatillemme, joka taas aiheutti epämääräisen olon moiseen tottumattomalle.

Ensimmäiset tunnit kuluivat tiiviisti kannella ja komentosillalla laivan toimintoja seuratessa. Kysessä oli nk. pohjatroolari, jonka perässä kulkeva trooli ui nimensä mukaan pohjassa ja kerää saaliinsa sieltä. Useimmiten merestä nousee turskaa ja koljaa, mutta myös puna-ahvenia ja kissakaloja saattaa näkyä. Syvyys seilaamillamme tienoilla oli sadan metrin luokkaa.

Saaliin puolesta retki oli antoisa. Troolista nousseista koljista saimme fileoida niin monta kuin vain jaksoi, ja tarttui mukaan myös muutama puna-ahven- ja kampela-file. Täytyy hieman syödä vanhoja sanoja tässä yhteydessä - ei siinä koljan maussa mitään vikaa ole, kunhan vain saa syödäkseen tarpeeksi tuoretta. Reissun anti rahdattiin kämpille, pyöriteltiin jauhoissa, paistettiin voissa ja nautittiin hyvällä ruokahalulla.

Sää 25.10. klo 20:30. Eilisiltana alkanut lumisade toi maahan noin 25 cm:n lumipeitteen. Lämpötila tällä hetkellä +1 ja lisää lunta/räntää luvassa.