30.10.06

Talvea ja autiutta

From Islanti 2006
Autius ja hiljaisuus. Maanantaina 23.10. seisoin Euroopan suurimmaksi autiomaaksi sanotun alueen, Islannin sisämaan, laidalla. Massiiviselle Askja-kraatterille johtava F88-tie oli virallisesti suljettu, "impassable for normal vehicles" sanoi tielaitoksen tiedote. Sulkupuomin kiersivät kuitenkin monet renkaanjäljet, joten pakko oli kokeilla. Kyseisen tien loppuun ajaminen ei ole kesälläkään mahdollista millä tahansa ajoneuvolla, matkalla kun pitää ylittää muutama joki. Asumattomilla ylämailla kännykästä ei ole apua, sillä niiden kuuluvuus rajoittuu taajamien ja tieden liepeille. Näin ollen Askja jäi tällä kertaa näkemättä, koska ajatus lumeen juuttumisesta keskelle karua ja autiota Islantia ilman kunnon reissuvermeitä ja suksia ei hirveämmin kiehtonut.

Aivan tyngäksi islantilais-autiomaan maistaminen ei kuitenkaan jäänyt. Ennen lumisen osuuden alkamista tietä pääsi etenemään kohtuullisen helposti jokusen kilometrin. Tämän reitin verrelle sattui Hrossaborg, kymmenisentuhatta vuotta vanha kraatteri. Komea paikka sekin. Maisema koostui auringon paikoitellen valaisemasta lumisesta aavasta ja horisontissa väijyvistä vuorista. Ja hiljaisuudesta, se on ehtymätön luonnonvara noilla tienoilla. Kunnes joku keksii markkinoida sitä turisteille, jotka sen lopulta rikkovat. Luontomatkailun ratkaisematon ongelma. Tämä kuva kertoo samasta asiasta.

Ei, en ollut yrittämässä autiomaan valloitusta normaalilla henkilöautolla. Alla oli Hyundain Santa Fe -maasturinkaltainen, joka osoitti jälleen sen, että avustava neliveto ei korvaa ns. oikeaa nelivetoa.

Kun ajaa Akureyristä kolmisenkymmentä kilometriä ykköstietä länteen Reykjavikin suuntaan, kohtaa komean piikkivuorimaiseman Öxnadalur-laaksossa. Aurinkoisella kelillä kyseisissä maastoissa saa vietettyä mukavasti muutaman tunnin patikoiden ja näkymiä ihaillen. Merkittyjä reittejä alueella ei ole, eikä niitä juuri kaipaakaaan. Kannattaa vain pitää mielessä, että kelit voivat muuttua äkkiä ja näkyvyys lähtöpaikkaan kadota sumun ja pilvien ansiosta.

Kuvagalleriani jatkeena on tässä tekstissä linkitettyjen ohella myös muita uusia kuvia, kannattaa käydä tutustumassa.

Sää 30.10. klo 10:00. Puolipilvinen, aurinko pilkistelee. Lämpötila plus yksi, viime viikon lumipeite on sulanut käytännössä kokonaan.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Moi

Hienoja ovat taas nämä kuvat ja tarinat. Odotellaan lisää.

19:03  

Lähetä kommentti

<< Home