14.11.06

Marraskuu ei olekaan musta hauta

From Islanti 2006
...ainakaan Akureyrissä. Sade alkoi aikaisin sunnuntaina ja jatkuu yhä. Koska taivaalta tuli välillä vettä, kaupunki ei ole (vielä) hukkunut lumeen. Lunta on kertynyt tähän mennessä puolisen metriä. Ajoittain lumi on tullut taivaalta kunnon tuulen saattelemana, joten näkyvyyskin on ollut sen mukainen. Kaupungin lähellä, tosin ylempänä vuoren rinteellä, olevassa hiihtokeskuksessa tuulen nopeus oli eilen illalla 33 m/s.

Lumen tulo on aiheuttanut myös mielenkiintoisia havaintoja. Ensinnäkin, vaikka lunta pukkaa aika lailla, en ole nähnyt yhden ainutta lumikolaa. Lunta huiskitaan pois lapioilla ja harjoilla. Toisekseen olen nähnyt hyvin vähän lumeen juuttuneita ajoneuvoja. Näillä seikoilla saattaa olla yhteinen osasyy: täällä ajetaan pääasiassa nelivetoautoilla ja maastureilla. Vastaan tulee jos minkälaista monsterijyrää valtavine renkaineen. Näitä näkee Suomessa vain näytöksissä ja telkkarissa.

Viimeisen reilun viikon aikana lentoliikenne Islannista ja Islantiin on ollut huonon kelin vuoksi poikki kaksi kertaa. Saa nähdä, miten allekirjoittaneen käy, kun lennon aika koittaa kuukauden päästä.

Sää 14.11. klo 17:40. Pakkasta viisi astetta ja kylmenee. Lunta tulee yhä, mutta heikommin koko ajan.

Ai niin, otsikosta: se on viittaus Reijo Mäen Vares-kirjaan, jonka otsikko julistaa marraskuun olevan musta hauta. Kieltämättä se saattaa joskus moiselta tuntua.