14.12.06

Islannista ja islantilaisista 5: jouluperinteitä

From Islanti 2006
Joulu on islantilaisille ilmeisen tärkeä asia. Marras-joulukuun vaihteessa monet perheet kokoontuvat yhteen leipomaan laufabrauð-leipiä. Eräs perhe päästi meidät ulkomaalaiset osallistumaan perinteisiinsä.

Laufabrau
ð on voitaikinan tyyppisestä massasta läpinäkyvän ohueksi kaulittu ympyrä, johon ennen paistamista leikellään mitä erilaisimpia talvisia ja jouluisia kuvioita. Koko perhe saman pöydän ääressä joulumusiikki taustalla soiden, kuinkas muuten. Tämän jälkeen tekeleet paistetaan kiehuvassa upporasvassa. Lopputulos on rapea ja rasvainen. Laufabrauðit kuuluu syödä voin kanssa, jotta rasvan määrä elimistössä ei varmasti pääse tippumaan turhan alas.

Kokemus oli mukava ja mielenkiintoinen, kuvioiden tekoon voi todella uppoutua. Islantilainen moderni (lapsille tarkoitettu) joulumusiikki on muuten tasan yhtä raivostuttavaa lallatusta kuin suomalainenkin, varsinkin kun sama cd aloittaa kolmannen kierroksensa.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kiitos mukavasta matkablogista! Olen aina ihastellut Islantia, joten oli ilo päästä kurkkimaan näin ruudun takaa, millaista siellä on suomalaisen näkökulmasta.

Mukavaa kotimatkaa!

20:23  

Lähetä kommentti

<< Home