22.11.06

Halpakauppojen ihanuus

Tunnettehan vanhan kunnon natsi-Siwan, myös Lidlinä tunnetun. Tavara on halpaa, ja niin ovat kuluttajien ja työntekijöiden oikeudetkin. Lidlillä on islantilainen vastine, Bónus. Vaikuttaa, että islantilaiskauppiaat ovat tehneet kuin suomalaiset propagandamiehet konsanaan, ja käyneet saksalaisten opissa.

Varoituksen sana kaikille Islantiin matkaaville. Jos maksat Bónuksessa luottokortilla, korttisi koko numero tulostetaan kuittiin. Ja kuittejapa annetaan kaksi kappaletta, se numero on kummassakin. Jokainen luottokortteihin perehtynyt ymmärtänee, mitä saattaa tapahtua, jos kuittinsa jättää lojumaan tai hävittää huolimattomasti. Tämä oli esillä islantilaismediassa viime viikolla, saa nähdä vaikuttaako se asiaan. Ei nimittäin ollut kuulemma ensimmäinen kerta, kun kyseinen firma oli uutisissa jostain negatiivisesta syystä. Mutta voi kun se on niin halpa, onhan siellä pakko käydä. (Edit 30.11. Ongelma korjaantunut, korttinumeroa ei enää kuiteissa kokonaan. Islantilaisellakin medialla on jotain positiivista vaikutusta.)

Ilmeisesti väärinkäytöksiä ei ole ilmennyt tähän mennessä, koska Islanti ehkä Reykjavikia lukuunottamatta on aikamoinen lintukoto. Autojen ja talojen ovet saavat olla auki aivan rauhassa, hälytysajoneuvon äänen kuulee noin kerran kahdessa viikossa.