14.12.06

Islannista ja islantilaisista 6: jouluruokaa

From Islanti 2006
Tyypillinen islantilainen jouluruoka on kuulemma savustettu lammas, hangikjöt. Tässä yhteydessä savustettu todella tarkoittaa savustettua - aukaistuani paketin koko keittiö haisi/tuoksui kuin allekirjoittanut kolmen päivän laavureissun jälkeen, jossa nuotio on savuttanut laavuun sisään koko ajan. Hangikjöt valmistetaan keittämällä ja sen jälkeen liottamalla keitinvedessä.

Ja lopputulos? Mahtava. Savuaromi on voimakkaasti läsnä, ja niin ovat suola ja rasvakin. Hangikjötiä syödessäni (sormin tottakai) ei ollut vaikea kuvitella, miten moista energiapaukkua on nautittu hartaasti pari sataa vuotta sitten keskellä Islannin pimeää ja tuulista talvea. Eikä näin tehokkaasti savustettu ja suolattu liha edes pilaannu helposti - hangikjöthän on ollut täydellinen eväs vanhaan aikaan. Mikä ettei nykyisinkin.

Hangikjöt perunoilla -aterian kruunasi makea ja maltainen islantilainen joulukalja (siis kalja, ei olut), johon on sekoitettu appelsiinilimua. Aivan mahtava juoma, taidan alkaa valmistaa moista koto-Suomessa.